«Великдень всіх нас на гостину просить»

«Великдень всіх нас на гостину просить»

У ці весняні дні радістю своєї творчості поділилися з гостями юні таланти зразкової студії художнього валяння та декоративно-ужиткового мистецтва «Майстерка» ВМЦХЕТУМ «Джерело». Адже, не дивлячись на випробування нинішнього часу, часті тривоги, діти не переставали творити протягом усього навчального року. 

Відкриття виставки припало на 26 квітня. Цього дня 1986 року сталась аварія на Чорнобильській АЕС. Тоді на захист України і всього людства стало багато чоловіків різних професій, в тому числі і військових. Сьогодні також тисячі чоловіків і жінок захищають наше сьогодення і майбутнє від російського агресора. Завдяки мужності наших воїнів, які жертвують своїм життям, ми маємо можливість творити. Тож пам’ять загиблих ліквідаторів чорнобильської катастрофи і героїв сьогодення присутні вшанували  хвилиною мовчання. Гімн України виконав вокальний ансамбль «Співаночка».

Директор ВМЦХЕТУМ «Джерело» Наталія Кисіль запросила шановних гостей відвідати виставку «Великдень всіх нас на гостину просить» з побажанням, аби цей захід наповнив кожного радістю та приємними  враженнями напередодні світлого свята Великодня. Для цього протягом навчального року наполегливо й творчо працювали студійці під керівництвом прекрасного педагога Тетяни Швидкої.

Свою діяльність зразкова студія художнього валяння розпочала у «Джерелі» 1 вересня 2016 року. Сьогодні тут навчаються діти від 6 до 17 років. Всього – 50 учнів. Упродовж року вони працювали з натуральною вовною, застосовуючи техніки мокрого і сухого валяння, створюючи плоскі та об’ємні вироби.

На заняттях їхні голки для валяння перетворювалися на магічні інструменти, здатні оживити вовну, а кожен прокол голкою був кроком  до створення  маленького шедевру.

Велике захоплення у дітей викликає й малювання вовною. Коли вовна під їхніми пальцями перетворюється на зображення тварин, квітів або казкових сцен, вони відчувають себе чарівниками.

Впродовж навчального року було створено безліч робіт різної складності – від простих форм, які дозволили молодшим учням освоїти основи валяння, до складних композицій, що стали викликом для старших вихованців.

Відтак з’явилися різні герої відомих казок та мультфільмів, домашні тварини, лісові звірі, фантазійні герої та велика експозиція картин із вовни.

Більшість виробів виготовленні до святкових заходів, що дозволило кожному святу забезпечити особливу атмосферу. У приміщенні «Джерела»  є постійно діюча галерея творчих робіт студії  художнього валяння з різної  тематики, експозиції якої змінюються. 

Упродовж 2023-2024 навчального року учні підготували роботи та взяли участь в обласних етапах конкурсу, всеукраїнських та міжнародних конкурсах – «Український сувенір», «Новорічна композиція», «Космічні фантазії», «Скринька зимового зайця», конкурс на кращу ялинкову іграшку «Різдвяні дзвіночки».

З них на обласному конкурсі діти посіли 2 місце – 2 переможці, 1 місце – 6 переможців. 

На всеукраїнському конкурсі також здобули нагороди: 3 місце – 1 переможець, 2 місце – 2 переможці, 1 місце – 2 переможці.

Це Діана Кравченко, Аріна Сидорчук, Катерина Шульга, Дарія Малоока, Олександра Тусова.

Всіх присутніх «Веснянкою» вітав вокальний ансамбль «Співаночка» Аліни Савчук, «Солові’їною піснею» – студія естрадного вокалу «Helen Solo» Олени Єрсак-Касенич. А учасники виставки охоче відгукнулися на запитання ведучої Марини Іллєнок, демонструючи радісними вигуками, як їм  подобаються заняття і як їм цікаво працювати.

Студія декоративно-ужиткового мистецтва «Майстерка» у «Джерелі» працює другий рік і має чимало прихильників прикладної творчості. Тут у трьох групах навчаються учні молодшого, середнього та старшого віку, всього – 30 дітей. З теплом і турботою  навчає діток створювати неймовірні дива своїми руками любляча, талановита керівниця Тетяна Швидка.

Під час занять учні знайомляться з основами різних технік, вчаться виражати свої ідеї та емоції через творчість та бути уважними і терплячими до найменших деталей.

Маленькі рученята найменших учнів навчились майстерно керувати голкою і ниткою та шити невеличкі іграшки з тканини і фетру. Вишивати нескладні орнаменти, працювати з повітряним пластиліном та гончарною глиною. З паперу та природніх матеріалів виготовляти листівки і панно. Малювати по тканині, виготовляти прикраси та декупажити. А середні та старші учні опрацьовували більш складні техніки та сучасні матеріали. Такі як полімерна глина, епоксидна смола, самозастигаюча глина, трафаретний декор, об’ємний декупаж, а також класичні ремесла – шиття, вишивка та в’язання гачком.

Тож на виставці представлені роботи, які показують різноманітність технік у виконанні талановитих учнів.

Студійці також брали активну участь у виставках. Переможці обласних виставок Олександра Тусова – 1 місце в обласному конкурсі на кращу ялинкову іграшку «Різдвяні дзвіночки» та Вікторія Мойсеєнко – 2 місце в обласному етапі всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір».

Випускниця студії Дарія Малоока (2009 р.н.) займається в зразковій студії художнього валяння з 2019 року, є переможницею обласних та всеукраїнських конкурсів. Серія робіт, які представлені на виставці, створені з любов’ю в поєднанні з художнім баченням та майстерністю. Родинні портрети та об’ємні скульптури вражають своєю живістю та емоційною виразністю. 

Випускниця студії «Майстерка» Вікторія Мойсеєнко (2009 р.н.) навчання розпочала з 2018 року в студії художнього валяння, а два останні роки є вихованкою студії «Майстерка». Вікторія – переможниця обласних виставок. Вона не тільки розвивала свої навички, але й допомагала іншим, підтримуючи дух співпраці та товариства. 

Упродовж складних років військового стану учні обох колективів брали участь у проєктах, присвячених нашим захисникам та захисницям. Створювали різноманітні вироби та листівки з побажаннями МИРУ і ПЕРЕМОГИ, які стали символом підтримки від маленьких сердець.

Окрема експозиція виставки присвячена Великодню. Роботи  представлені студією декоративно ужиткового мистецтва «Майстерка» і зразковою студією художнього валяння. Це найрізноманітніші писанки, яйця, оздоблені вовною, фетром, нитками, панно з гончарної глини, вироби з паперу, текстилю. З вовни зробили великодніх кроликів та курчат; розписали святкові серветки для великодніх кошиків; декорували об'ємні композиції технікою декупаж. 

Грамоти за відмінні досягнення отримали Вікторія Мойсеєнко, Олександра Тусова, Дарія Малоока, Діана Кравченко, Аріна Сидорчук, Катерина Шульга.

Дуже чуттєвими були слова вдячногсті коленктиву, закладу Тетяні Швидкій від випускниць та батьків вихованців. 

Гості зацікавлено знайомилися з виробами, а вихованці Тетяни Швидкої та вокальних колективів, які додали святкового настрою дійству, зробили спільне фото на згадку.